Hakwerk/Slijpwerk 2018-03-15T11:17:26+00:00
Loading...

Hakwerk/Slijpwerk

Voegwerk verwijderen kan op meerdere manieren. Meest voorkomend zijn het uitslijpen en uithakken van voegen.

Voegwerk wordt in de loop der jaren aangetast door weers- en milieu-invloeden. Door zure bestanddelen in regenwater kan het bindmiddel uit de voegmortel spoelen, zodat de voeg zacht en poreus wordt. Bovendien is in het verleden niet altijd voldoende aandacht aan de kwaliteit van het voegwerk besteed. Slecht voegwerk kan vochtintreding in de gevel veroorzaken met als gevolg dat er vochtdoorslag en vorstschade kan ontstaan.

Het kan dus nodig zijn voegwerk te vervangen. Dit gebeurt door het uithakken of uitslijpen van het bestaande voegwerk. Dit moet deskundig gebeuren:
– Het oude voegwerk dient volledig verwijderd te worden, zodat er geen oude specieresten op de voegvlakken achterblijven.
– Het uithakken dient zeer zorgvuldig te gebeuren zodat geen beschadigingen aan het metselwerk ontstaan.
–  Na het uithakken moet de gevel grondig gereinigd worden, zodat een gezond hechtvlak ontstaat voor de nieuwe voeg.
–  De voeg dient voldoende diep uitgehakt te worden, in ieder geval tot op de gezonde metselspecie.

Voegwerk verwijderen
Het uithakken van voegen vereist deskundigheid. De keuze van de toe te passen gereedschappen en de toe te passen methode is bepalend voor het resultaat.

Uitslijpen
Bij het uitslijpen van voegen wordt gebruik gemaakt van een slijptol met een speciaal voeg snijblad. Snijbladen komen in verschillende maten, afhankelijk van de grootte van uw voeg. Een doorsnee voeg is gemiddeld 12mm. Daarnaast is het aan te raden een zuigslang aan de slijptol toe te voegen om het stof weg te zuigen. Ook hier is het verstandig om eerst de horizontale voegen te verwijderen en daarna de verticale. Het grote voordeel van slijpen is dat het een stuk sneller gaat als uithakken.

Offerte aanvragen

Bescherming

Bij het verwijderen van voegwerk komt er veel stof vrij en dat kan overlast veroorzaken voor de buurtbewoners.

Nieuwe voegen plaatsen

Na het verwijderen van oud voegwerk is het noodzakelijk om nieuw voegwerk te plaatsen. Zonder voegwerk is de kans op schade aan uw gevel ontzettend groot. Het plaatsen van nieuw voegwerk kan vrijwel altijd door Gevelrenovatie & voegersbedrijf Netten worden gedaan. Voor het plaatsen van nieuw voegwerk heeft u een aantal keuzes, er zijn namelijk verschillende soorten voegen.

  • Knipvoeg
  • Snijvoeg
  • Platvolvoeg
  • Schaduwvoeg
  • Klop voeg
  • Verdiepte voeg
  • Terug gehouden voeg

Voor het mooiste resultaat

Al deze voegen hebben een bepaalde uitstraling en allemaal bieden ze een beschermende werking tegen waterschade van buitenaf.

Contact opnemen